★ Awesome Superwoman
kesunyian dalam lautan besar.
0 superman's
taken out with full credits to eric kimberlin bowley of tumblr :)



The Loneliest Whale in the World.
In 2004, The New York Times wrote an article about the loneliest whale in the world. Scientists have been tracking her since 1992 and they discovered the problem:
She isn’t like any other baleen whale. Unlike all other whales, she doesn’t have friends. She doesn’t have a family. She doesn’t belong to any tribe, pack or gang. She doesn’t have a lover. She never had one. Her songs come in groups of two to six calls, lasting for five to six seconds each. But her voice is unlike any other baleen whale. It is unique—while the rest of her kind communicate between 12 and 25hz, she sings at 52hz. You see, that’s precisely the problem. No other whales can hear her. Every one of her desperate calls to communicate remains unanswered. Each cry ignored. And, with every lonely song, she becomes sadder and more frustrated, her notes going deeper in despair as the years go by.
Just imagine that massive mammal, floating alone and singing—too big to connect with any of the beings it passes, feeling paradoxically small in the vast stretches of empty, open ocean.

saya maunak share artikel yang keluar di dashboard tumblr saya tadi. huwaaaa. sebak saya rasa lepas baca artikel ne. terus cepat² pegi search pasal "the loneliest whale in the world" dekat google. banyak juga info. yang pelik nya, how can i NOT know abut this ? ketara nda tengok TV. especially channel animal planet. huahuahua :B



seriously, then bila baca artikel² lain terus rasa mau nangis. kesian dekat whale tu :(

okay, untuk species ikan paus, scientists nda guna term "whale sounds" untuk merujuk kepada bunyi² yang ikan paus keluarkan tau. tapi dorang guna "whale songs". kira macam bunyi ikan paus tu sebenarnya "lagu²" di antara dorang. so ikan² paus ne guna "lagu" dorang tu untuk berkomunikasi semua la. frekuensi untuk "lagu" ikan paus biasa ialah dalam 12 hz - 25 hz. tapi frekuensi "lagu" untuk ikan paus sunyi ne ialah 52 hz. terlebih tinggi dari frekuensi "lagu" biasa. so ini la masalah ikan paus sunyi ne, frekuensi dia berlainan dengan ikan² paus yang lain. 

senang cakap, lari pitching la. memang pitching dia lari ke laut. 

so since frekuensi "lagu" ikan paus sunyi ne lain, ikan² paus yang lain tu nda dapat dengar pun"lagu" dia. it's like kita bercakap dengan orang yang pekak. dorang nda dengar and kita pun syok sendiri bercakap kan. sama juga dengan kes ikan paus sunyi ne. dia cuba berkomunikasi, tapi sayang, ikan² paus yang lain nda dapat dengar :( so akibat nya, ikan paus sunyi ne tiada kawanan ikan paus yang lain. tidak mengawan apa lagi melahirkan anak ikan paus baru.

 kesian kannnn :( so at the end of the day, ikan paus sunyi ne hidup berseoranganberseekoran dalam lautan yang luas tu.

setiap panggilan tidak berjawab. setiap tangisan tidak bersambut. bayang kan, ikan paus sunyi tu terlalu besar untuk hidupan yang lalu di tepi dia. tapi tetap terasa kecil bila bersendirian di lautan yang terbentang luas di hadapan. semakin saya baca pasal ikan paus sunyi ne, semakin saya berfikir pasal dia di lautan luar sana. hmmm~ mesti dia lonely kan :l

p/s: lama sudah ikan paus sunyi ne hidup sendiri di laut (dari tahun 90-an). imagine kalau akhirnya, ada scientist berjaya cipta satu alat yang menukarkan frekuensi "lagu" dia kepada frekuensi "lagu" ikan paus biasa setiap kali dia cuba berlagu. then ada ikan paus AKHIRNYA jumpa dia. mesti dia happy kan ? :") kalau ikan paus sunyi ne boleh nangis, mesti dia nangis.






|