★ Awesome Superwoman
penat penat jogging tp tak kurus jugak?
0 superman's

source : strawberryposh
 and assalamualaikum earthlings :) 
Masalah ini memang ketara tapi penyelesaian memang mudah  Sayang ramai tidak mengetahui cara jogging untuk membakar lemak 
Paga hujung minggu atau waktu petang memang ramai yang berjogging dekat taman, gym ataupun treadmill di rumah. Stamina atau cardiovascular capacity memang meningkat tetapi lemak dan berat badan tidak berubah. Kenapa  
 Sebab anda tidak dapat mewujudkan kalori deficit (kalori masuk > kalori keluar).
 Most probably semasa sessi jogging, anda tidak membakar lemak tetapi glycogen! Apa tu  
Ok masalah point pertama agak mudah untuk difahami sebab kalau anda makan (kalori masuk) melebihi pengunaan badan (termasuk jogging dll) tentunya makanan berlebihan akan disimpan sebagai lemak   Saya nak fokus lebih kepada point kedua : Adakah anda membakar lemak ataupun glycogen? Ok badan kita mempunyai dua sumber tenaga iaitu glycogen & lemak. Sebagai pengumpamaan, andaikan:
Sebelum badan menyentuh duit simpanan (lemak) semasa cardio (seperti jogging), badan perlu menghabiskan wang tunai terlebih dahulu :) Anda faham   
Jadi macam mana nak bakar lemak badan?
 One way adalah dengan memanjangkan sessi cardio (tanpa minuman sukan) so that at some point bekalan glycogen habis dan badan bermula membakar lemak   Tetapi ini agak memenatkan.
 Dengan mengelakkan makanan/minuman berkarbohidrat 3-4 jam sebelum cardio. With that, badan akan terus mengunakan wang tunai yang sedia ada dan apabila memulakan jogging, wang tunai telahpun turn ke tahap yang lebih rendah dan at some point, badan terpaksa mengambil wang simpanan (lemak) sebagai sumber tenaga to support your activity.

Bolehkah makan/minum selepas jogging?

Oleh kerana heart-rate anda masih tinggi selepas aktiviti jogging, peluang (masa) itu boleh digunakan untuk squeeze pembakaran lemak lagi. Air mineral is no problem tetapi, kalau boleh, elakkan makanan untuk 30 minit  Also, take it easy on the food. Korang dah penatpenat berlatih so best kalau you stick to a light and balanced meal? Simple carbs are ok to replenish your energy quickly. Jangan ikut nafsu :) Semoga berjaya 



|