★ Awesome Superwoman
cantik tak menjamin bahagia.
0 superman's

Tumblr_lvxq42te2j1qjhi13o1_500_large


Assalamualaikum=)
Out of blue, tiba-tiba teringat statement seorang sahabat – sedihnya jadi orang tak cantik.
Speechless.
Tapi bila memikirkan apa yang aku ada sekarang, aku tersangatlah bersyukur.
Yes, I am not a woman born with beauty yang boleh buat orang pandang sekali, nak pandang banyak kali lagi. Setiap lensa kamera berebut-rebut nak shoot. I am not.
TAPI,
Aku ada hidup yang dah cukup cantik sekarang. Aku ada family yang sangat superb, dan orang sekeliling – yang buat aku rasa cukup semuanya, buat aku bersyukur dengan setiap nafas yang Tuhan beri, buat aku tersenyum walaupun dugaan datang, tersenyum setiap pagi aku bangun. Mahu apa lagi?
Aku tahu, susah jadi perempuan yang sangat sinonim dengan kecantikan. Especially bila kena survive dalam masyarakat yang obses dengan kulit-putih-baru-cantik ==”. I am proud with my skin colour anyway.
Aku sendiri pun tengah build up confidence untuk tak ambil peduli dengan pandangan orang lain. Sakit oh hidup dengan kata-kata sinis dan pandangan orang – yes of course they are talking about my extraordinary-height-wah-peliknya. Am I an eyesore with this height? I am sorry I couldn’t help because HE gives me this and I just love the way I am! I am sorry I have to answer – for me, the quite unintelligent question “Kenapa awak ni tinggi sangat” with that  annoying intonation with “Allah cipta saya. Ask HIM”. I didn’t mean to be mean but the question is so mean itself. If even you wanna ask, ask in a very kind intonation, please? I will give you a very kind answer as well.
Itu baru satu aspek.
Tapi aku kena belajar menerima apa dan syukuri apa yang aku ada sekarang. Kalau aku diberi pilihan untuk tukar dengan normal height Malaysian women have dengan apa yang aku ada sekarang, aku TAK NAK. Even if kalau aku diberi pilihan untuk jadi perempuan paling cantik dalam dunia ni pun, AKU TAKNAK.
If only aku boleh tunjuk betapa aku rasa bahagia dalam hati even though I don’t have that pretty look everyone adores – I would. And I will not change it with anything. Even kadang-kadang aku rasa aku tak layak untuk rasa bahagia macam ni. Tapi still, aku tak mahu hilang semua yang aku sekarang.
Bersyukur – itu kuncinya. Orang yang kau nampak cantik, disayangi semua orang sebab dia cantik tu, tak semestinya hati dia bahagia. Dia mungkin nampak perfect pada mata kau, tapi mungkin at the same time, dia wish untuk ada apa yang kau ada.
Bersyukurlah. Hargai apa yang kita ada. Dan kau takkan terfikir untuk miliki apa yang orang lain ada. And oh Malaysian women, tak perlu berebut-rebut nak berkulit putih, dan bersanggul tinggi dan ber’anything’ pada diri korang yang korang rasa nak ubah. You are pretty just the way you are. And Malaysian men and everyone, kalau tak nak membantu, janganlah meruntuhkan self-confidence seorang wanita. (Please read my statement in a very kind way, thank you.
I am sorry if any of my words hurts anyone – but I am just too tired with the beauty obsession Malaysian women are craving for now. Janganlah jadi mangsa, please. Let people around you love you because of your kindness, your sincerity, and the way you are created by HIM:) It is a reminder for me as well.
I envy those pretty women as well sometimes, but I prefer to have my life with everything I have now.

|